Викрадення прокатних авто в Україні

Останнім часом почастішали випадки продажів машин шахраями за підробленими довіреностями або здачі авто на запчастини.

У зв’язку з активізацією ринку прокату машин в Україні набирають обертів і випадки шахрайства. Прокатні авто перепродують за підробленими документами або просто викрадають для продажу на запчастини. Таку інформацію повідомляє UBR.

Згідно слів генерального секретаря міжнародної асоціації автопрокатних компаній Дмитра Вакуленко, попит на прокат машин зріс на 20% за червень 2018 року. Велика частина клієнтів – місцеві жителі і туристи, які беруть на прокат мікроавтобуси для подорожей. Цю тенденцію помітили і шахраї…

Як зауважив Вакуленко, в зв’язку з активізацією шахрайської діяльності, багато компаній з автопрокату почали розширювати свої відділи безпеки. Компанії більш ретельно перевіряють клієнтів на наявність судимостей, а також, по потребі, відправляють відповідні запити в поліцію. В результаті, більшій кількості підозрілих осіб і громадян, які хочуть використовувати прокатне авто для таксі, відмовляють у прокаті.

Обережність такого виду пояснюється зростанням викрадень машин у прокатних фірм.

“Шахраї знаходять людину, дають їй грошей на прокат і заставу, він бере авто, передає третій особі, і машина просто зникає. Буває, крадуть у клієнтів, але часто вони в змові з аферистами. Іноді і “гастролери“ з інших країн приїжджають, але це скоріше виняток”, – поділився інформацією заступник керівника компанії Megarent В’ячеслав Ракітін.

Популярною стає й інша схема крадіжки орендованих машин – перепродаж авто, як з реальними дорученнями, так і за підробленими. Шахраї купують бланки довіреностей в інтернеті або в нотаріуса, який погоджується на участь у схемі за 500-1000 дол.

До того ж буває, що шахраї закладають авто в ломбард або розбирають на запчастини.

Лідери прокату авто

Сезонно, влітку найбільше зростання попиту спостерігається на мікроавтобуси. Їх беруть в оренду сім’ї, друзі, туристи або ті, хто бажають відпочити великою компанією, наприклад, в Карпатах чи Одесі.

Анна Замотаєва, комерційний менеджер United International Car Rentals, повідомляє, що попит на автопрокат стимулювало проведення Євробачення в Києві. До того ж, збільшилася кількість іноземних громадян з бізнес візитами. Але сьогодні, гості частіше беруть автомобілі економ і компакт класу (70-80% всіх замовлень), ніж авто бізнес-класу, як раніше.

Серед найбільш популярних для автопрокату в Україні є VW Jetta, VW Polo, Toyota Yaris, Skoda Fabia, Toyota Corolla, Skoda Octavia, Hyundai Elantra та Kia Rio.

Деякі клієнти стали цікавитися і позашляховиками.

Найчастіше клієнти беруть авто на 1 – 7 днів (у середньому – на 3 доби).

Здають власні авто в оренду

Сьогодні на автопрокаті заробляють і спеціалізовані компанії, і прості водії. Українські громадяни просто здають в оренду свої машини і під таксі і разовим клієнтам.
В середньому здати авто на прокат реально за 700 грн на добу. Купити електровелосипеди по низьким цінам. Деяким українцям вже вдалося побудувати на цьому свій власний бізнес – придбали 3-4 машини Економ-класу (ВАЗ, Ланос) і отримують в день до 2000 грн. додаткового прибутку.
У цьому випадку, правда, потрібно враховувати, що через деякий час доведеться витратиться на недешевий ремонт автомобіля, так як її використання для таксі значно зношує машину.

Бізнес такого роду вигідний тільки у випадку з недорогими авто, до яких можна знайти дешеві б/у запчастини.

Published by admin

X

Замовити дзвінок

Передзвоніть мені
Ми з Вами зв'яжемося